Vegetariánství a veganství u dětí

Autor/ka: MUDr. Jan David, Ph.D.
Datum publikace: 21. 09. 2023, Aktualizováno: 19. 12. 2023
V posledních letech se setkáváme se zvýšenou oblibou alternativních způsobů stravování, včetně preference rostlinné stravy. Právě rostlinná strava (s vyloučením potravin živočišného původu) přináší zdravotní benefity tím, že má bohatší zastoupení různých vitaminů, minerálů, vlákniny a zároveň nižší obsah kalorií. Proto je považována za vhodnou prevenci rozvoje takzvaných civilizačních chorob u dospělých (zejména onemocnění srdce a cév). Je ale vhodná i pro vyvíjející se dětský organismus?

Obsah článku

Rostlinnými dietami rozumíme především vegetariánství a veganství, přičemž veganství představuje typ rostlinné diety, v jejímž rámci se jedinci vyhýbají konzumaci všech živočišných produktů. Veganství je oproti vegetariánství přísnější, neboť se omezují nejen masné výrobky a ryby, ale i vejce, mléko a mléčné produkty. Podle konkrétního vyloučeného živočišného produktu lze ještě přesněji rozeznávat například pescetariánství (omezení na veškerá masa, kromě rybích; tolerance mlék a vajec), laktoovovegetariánství (omezení na veškerá masa, ostatní tolerováno), laktovegetariánství (omezení na veškerá masa a vejce) či ovovegetariánství (omezení na veškerá masa a mléka).

Remote video URL

V České republice se k vegetariánství hlásí asi 3 % obyvatel, další 1 % k veganství a ve věkové skupině 18 až 35 let se v součtu jedná až o 10 %. Důvody tohoto rozhodnutí bývají ekologické, zdravotní i etické. Řada rodičů, kteří se rozhodnou pro veganství, vede i své potomky stejným směrem, nicméně přesná data k dispozici nemáme. Lze se však ohlédnout do zahraničí: například ve Spojených státech amerických se k veganské stravě hlásí 2 % dětí a dospívajících ve věku 8 až 18 let, v Německu k vegetariánství pak 2 % chlapců a 6 % dívek ve věku 14 až 17 let.

Rizika rostlinné stravy u dětí

Obrázek
dítě u jídla

Nabízí se tedy otázka, jak je to s rostlinnou stravou v dětské populaci? V současné době neexistují žádné vědecké studie, které by časné zařazení veganské stravy u dětí jednoznačně doporučovaly. V České republice vycházíme ze závěrů Pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy České pediatrické společnosti, která nedoporučuje veganství u dětí do ukončeného druhého roku života. Důvodem je fakt, že veganská strava je spjata s nedostatečným příjmem vitaminu B12, vitaminu D, vápníku, železa, jódu, mastných kyselin, selenu a zinku. Zejména u dětí pak hrozí nízký příjem bílkovin a energie z důvodu nedostatečné kalorické hodnoty rostlinných potravin a vyššího obsahu vlákniny. To vše může negativně ovlivnit a ohrozit další vývoj a růst dítěte.

Zásady bezpečného rostlinného stravování u dětí

Na druhou stranu lze mnoho rizik obejít pravidelným lékařským a nutričním dohledem. Například dostatečný příjem bílkovin lze zajistit vhodnou kombinací luštěnin a obilovin. Kalorický příjem u dětí lze úspěšně navýšit pravidelnou konzumací energeticky bohatých rostlinných potravin v menších porcích po celý den. Luštěniny, ořechová másla, semínka, avokádo a sušené ovoce jsou vhodné potraviny bohaté na energii i důležité minerální látky a vitaminy. Množství přijaté vlákniny lze aktivně snižovat loupáním ovoce a zeleniny či jejich tepelnou úpravou. Riziku nízkého příjmu vápníku lze zamezit výběrem rostlinných potravin, které patří mezi přirozené zdroje s vysokým obsahem tohoto minerálu a zároveň s jeho dobrou vstřebatelností: například tofu, mandle, tahini a především některé druhy zeleniny (kapusta, tuřín, brokolice) a ovoce (sušené fíky). Další riziko přináší nedostatečný příjem železa, neboť jeho vstřebatelnost z rostlin je, ve srovnání s živočišnými zdroji, nízká. Mezi rostlinné zdroje bohaté na železo a vhodné pro předškolní děti patří celozrnné pečivo, cereálie, luštěniny, zelenolistá zelenina, sušené ovoce, třtinová melasa, pšeničné klíčky a ořechy.

Naopak vitamin B12 obvykle nelze získat v dostatečném množství z čistě rostlinné stravy a jeho nižší příjem se vyskytuje i u dětí stravujících se vegetariánsky. Je proto nezbytné jej dlouhodobě a pravidelně doplňovat formou vitaminových doplňků. Děti stravující se vegansky by měly pravidelně užívat i vitamin D, a to po celý rok.

Závěrečné doporučení

Souhrnně lze říci, že dobře vyvážená rostlinná strava (obvykle lakto-ovo-vegetariánská strava) s vhodnými doplňky a pravidelným lékařským a nutričním dohledem, může zaručit normální růst a vývoj dítěte. Naopak přísná veganská strava, která vylučuje všechny zdroje živočišné stravy, vytváří podstatně větší riziko nutričních nedostatků a může ohrozit růst a vývoj dítěte. V takovém případě je vždy nutné pravidelné nutriční sledování, naprosto nezbytné je doplňování vitaminu B12, individuálně pak vitaminu D, železa, vápníku, omega 3 mastných kyselin, selenu a zinku.

 

Literatura

  1. Pawlak R. To vegan or not to vegan when pregnant, lactating or feeding young children. Eur J Clin Nutr 2017; 71:1259-62.
  2. Schürmann S, Kersting M, Alexy U. Vegetarian diets in children: a systematic review. Eur J Nutr 2017; 56:1797–1817.
  3. Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, Domellof M, Embleton N, Fidler Mis N et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64:119–32.
  4. Van Winckel M, Vande Velde S, De Bruyne R, Van Biervliet S. Clinical practice: vegetarian infant and child nutrition. Eur J Pediatr 2011; 170:1489-94.
  5. Lemale J, Mas E, Jung C, Bellaiche M, Tounian P; French-speaking Pediatric Hepatology, Gastroenterology and Nutrition Group (GFHGNP). Vegan diet in children and adolescents. Recommendations from the French-speaking Pediatric Hepatology, Gastroenterology and Nutrition Group (GFHGNP). Arch Pediatr 2019; 26:442–50.
  6. Gilsing AMJ, Crowe FL, Lloyd-Wright Z, Sanders TAB, Appleby PN, Allen NE et al. Serum concentrations of vitamin B12 and folate in British male omnivores, vegetarians and vegans: Results from a cross-sectional analysis of the EPIC-Oxford cohort study. Eur J Clin Nutr 2010; 64:933-9.
  7. Baroni L, Goggi S, Battaglino R, Berveglieri M, Fasan I, Filippin D et al. Vegan nutrition for mothers and children: Practical tools for healthcare providers. Nutrients 2019;11:1-16.
  8. Honzik T, Adamovicova M, Smolka V, Magner M, Hruba E, Zeman J. Clinical presentation and metabolic consequences in 40 breastfed infants with nutritional vitamin B12 deficiency--what have we learned? Eur J Paediatr Neurol 2010; 14:488-95.
  9. Svetnicka M, Selinger E, Gojda J, El-Lababidi E. Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání. Pediatr praxi 2020;21:264-269

Související literaturu a další zdroje informací naleznete také v naší Odborné knihovně.

Zaujal Vás článek a chcete každý měsíc dostávat informace o nových příspěvcích? Přihlaste se k odběru newsletteru nebo nás sledujte na Facebooku!

 

Odebírat newsletter   Sledovat na Facebooku

 

Autor/ka

Vystudoval všeobecné lékařství na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, doktorské studium v oboru preventivní medicíny absolvoval tamtéž. Složil atestace z dětského lékařství a praktického lékařství pro děti a dorost. Pracoval na Klinice dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Pediatrické klinice Fakultní nemocnice v Motole. Na posledním pracovišti působil jako zástupce vedoucího oddělení na jednotce intenzivní péče. Podílel se jako asistent na výuce mediků 2. i 3. lékařské fakulty. V současné době také částečně pracuje jako odborný asistent na Vysoké škole zdravotnické a jako lektor na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Je výkonným redaktorem časopisu Česko-slovenská pediatrie. 

Odborná knihovna:
Články: