Poruchy srážení krve — Zápas mladého tenisty — Dětský hematolog Jan Blatný

Autor/ka
Rok vzniku:
2013
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Videozáznam
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Co a jak ovlivňuje srážení krve, a co když krvetvorné buňky zradí vlastní tělo?

Poruchy srážení krve: Trombóza a hemofilie jsou poruchy srážení krve, které můžou člověka ohrozit, zvláště pokud podcení příznaky nebo léčbu. V prvním případě se krev sráží příliš, ve druhém vůbec. O riziku trombózy či embolie by měly vědět především dívky a ženy, roli totiž může hrát hormonální antikoncepce i řada dalších faktorů. Naopak hemofilie je vrozená a postihuje pouze chlapce. Existují ale moderní léky, a odborníci právě ověřují další novinku.
Zápas mladého tenisty: Tenisovou raketu držel poprvé ve čtyřech letech a v kategorii žáků byl Daniel Vrba tehdy nejlepší v republice. Pak přišla nemoc, u dětí velmi ojedinělá porucha krvetvorby, s názvem myelodysplastický syndrom. Brněnští lékaři mu nasadili léčbu ze speciálně upravené králičí krve. Po třech letech začal Dan na kurtech znovu vyhrávat...
Dětský hematolog Jan Blatný: Medicínu měl v rodině, a když se pro ni rozhodl, věděl, že bude léčit děti. Primář dětské hematologie ve FN Brno se zaměřil na méně známé, ale neméně závažné choroby. Včetně těch vzácných, a dokonce jedné raritní, kterou teď lékaři zkoumají. A dlouho se specializuje na hemofilii, jak na léčbu, tak na organizaci péče o tyto pacienty.

Délka videozáznamu: 00:26:05.

Související obsah

Krví, její funkcí a jejími onemocněními se na portále Šance Dětem zabývá sekce článků s názvem "Onemocnění krve".

Zdroj dat
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10315080042-tep-24/413231100222003/