Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií

Autor/ka
Rok vzniku:
2011
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Plný text
https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/vyziva-1-2011.pdf
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Fenylketonurie je genetické onemocnění způsobené mutací genu pro enzym fenylalaninhydroxylázu. Postižené osoby nemohou strávit aminokyselinu fenylalanin, ta se hromadí v tkáních a nevratně poškozuje nervový systém. Jediným způsobem léčby je úprava stravy tak, aby obsah fenylalaninu byl minimalizován. V ČR je to možné nákupem speciálních potravin pro tyto pacienty ve speciálních obchodech. Vzhledem k tomu, že jsou to většinou dovozové potraviny, jejich cena je vysoká. Cílem
naší práce bylo vyvinout některé nové potravinové výrobky, které by rozšířily nabídku potravin pro fenylketonuriky v přijatelné ceně i senzorické kvalitě

CHRPOVÁ, Diana. Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonuriíVýživa a potraviny. Roč. 66, č. 1, 2011. ISSN 1211-846X.

Zdroj dat
https://www.medvik.cz/bmc/view.do?gid=836535
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Výživa a potraviny, roč. 66, č. 1 (2011)