- Domů
- Odborná knihovna
- Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií
Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií
- Autor/ka
- Rok vzniku:
-
2011
- Jazyk dokumentu
-
Čeština
- Druh dokumentu:
-
Článek v periodikách
- Plný text
-
https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/vyziva-1-2011.pdf
- Online dostupnost
-
Ano
- Podrobnosti o dokumentu
-
Fenylketonurie je genetické onemocnění způsobené mutací genu pro enzym fenylalaninhydroxylázu. Postižené osoby nemohou strávit aminokyselinu fenylalanin, ta se hromadí v tkáních a nevratně poškozuje nervový systém. Jediným způsobem léčby je úprava stravy tak, aby obsah fenylalaninu byl minimalizován. V ČR je to možné nákupem speciálních potravin pro tyto pacienty ve speciálních obchodech. Vzhledem k tomu, že jsou to většinou dovozové potraviny, jejich cena je vysoká. Cílem
naší práce bylo vyvinout některé nové potravinové výrobky, které by rozšířily nabídku potravin pro fenylketonuriky v přijatelné ceně i senzorické kvalitěCHRPOVÁ, Diana. Vývoj funkčních potravin pro osoby nemocné fenylketonurií. Výživa a potraviny. Roč. 66, č. 1, 2011. ISSN 1211-846X.
- Zdroj dat
-
https://www.medvik.cz/bmc/view.do?gid=836535
- Zdrojové periodikum / Zdrojový web
-
Výživa a potraviny, roč. 66, č. 1 (2011)