Vzdělávací aplikace zaměřené na internetovou bezpečnost

Autor/ka: Redakce portálu Šance Dětem
Datum publikace: 22. 10. 2021, Aktualizováno: 13. 04. 2023
Možností, jak rozšiřovat povědomí dětí a rodičů v oblasti internetové bezpečnosti, je čím dál tím více. Kromě článků, knih nebo přednášek se v posledních letech objevily i nové formáty: online kurzy nebo počítačové hry, které zábavnou a poutavou formou učí děti i dospělé, jak se bezpečně v kyberprostoru pohybovat.

Obsah článku:

Buď safe online

Projekt od společnosti Avast, který vznikl ve spolupráci s bývalým youtuberem a influencerem Jiřím Králem. Zaměřuje se zejména na žáky základních škol, ale přínosné informace v něm mohou najít i dospívající, stejně jako i rodiče. Projekt „Buď safe online“ vznikl v roce 2018 a původně měl formu workshopů a přednášek, které probíhaly na školách. V roce 2020 pak vznikl interaktivní online kurz, který se zaměřuje na téma bezpečné komunikace, seznamování v online prostoru, online hry, podvody na webu, ale i na další oblasti. Výhodou kurzu je, že při jeho plnění není potřeba postupovat chronologicky, ale je možné vybrat si problematiku, která daného člověka zajímá nebo se ho konkrétně týká. Kurz je formulovaný jazykem mladých lidí a má atraktivní vizuální zpracování. Zároveň zahrnuje i videa s konkrétními radami, shrnutí podstatných informací a odkazy na další stránky, poradny či organizace zabývající se problematikou online bezpečnosti. Kurz je volně dostupný a jeho kompletní absolvování zabere přibližně hodinu. 

Obrázek
Dívka sedí u počítače

Odkaz na kurz: https://www.avast.com/cz/besafeonline/

Google Interland

Interaktivní výuková hra od společnosti Google, která děti učí zábavnou formou, jak se bezpečně pohybovat v online prostředí. Skládá se ze čtyř lekcí, které postupně dovedou dítě k cíli a k tomu, že se může stát tzv. Internetovým Úžasňákem. Hra se dotýká témat jako např. kyberšikana, sdílení informací na sociálních sítích, phishing nebo hackerství. Určena je zejména pro děti školního věku. Hra je volně dostupná a je možné ji hrát na počítači i mobilním telefonu. Není potřeba ji speciálně instalovat, stačí ji pouze spustit skrze webový prohlížeč.

Odkaz na hru: https://beinternetawesome.withgoogle.com/cs_cz/interland

Internet Highway

Online interaktivní vzdělávací hra s podtitulem „Internetová bezpečnost pro kluky a holky“ vznikla na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a je určena pro děti školního věku. Ty se prostřednictvím virtuálních průvodců seznámí s tématy jako sociální sítě, autorská práva, kyberšikana nebo internetoví predátoři. Hra obsahuje mimo jiné i různé hlavolamy, překážky a akční souboje a hráč postupně přechází mezi jednotlivými úrovněmi. Ke stažení jsou rovněž tzv. memory cards (paměťové karty), které shrnují nejpodstatnější informace z každé sekce. Cílem je děti aktivně zapojit a učit je prostřednictvím zábavné aktivity. Hra je volně dostupná skrze webový prohlížeč.

Odkaz na hru: https://www.internethighway.cz/

Související literaturu a další zdroje informací naleznete také v naší Odborné knihovně.

Zaujal Vás článek a chcete každý měsíc dostávat informace o nových příspěvcích? Přihlaste se k odběru newsletteru!

Přihlášení k odběru newsletteru

Autor/ka

Autoři tohoto článku jsou členy redakce portálu Šance Dětem.

Dívka hraje na telefonu

Používáte k výuce zásad bezpečnosti na internetu interaktivní aplikace (Buď safe online, Interland atd.)?

Choices