Svačiny do školy rodiče i děti odbývají. Vlčí hlad pak krotí sladkým a mastným

Datum publikace: 03. 09. 2024
Periodikum:
denik.cz
Minimálně čtyři jídla dostávají každý den předškoláci ve školkách, kterým vaří kuchařky. S přechodem na základní školu se ale role proviantních důstojníků většinově přesouvá na rodiče. Podle průzkumů přitom velká část z nich svačiny do školy neřeší, další rodiče se zase potýkají s nezájmem dětí, kterým domácí kuchyně příliš nevoní. Obě skupiny dětí ale podle odborníků trápí po výuce vlčí hlad, který se snaží zahnat nezdravým jídlem. Tématu se věnuje nový díl seriálu Deníku Zpátky do školy.

Průzkum o přístupu českých rodičů k přípravě svačin do školy nechala zpracovat u agentury Instant Research potravinářská společnost Nestlé. A z výsledků vyplynulo, že velká část rodičů svačiny odbývá. A také, že skladba potravin je všechno možné, jen ne nutričně vyvážená či přímo zdravá. „Více než 27 procent dotázaných rodičů připravuje svačiny nepravidelně nebo je nedělá vůbec. Děti nejčastěji svačí hlavně pečivo a ovoce. Zhruba ve stejné míře potom jedí jak zeleninu, tak sladké – buchty, sušenky nebo čokoládu,“ okomentovala nutriční specialistka společnosti Nestlé Markéta Veverková. Jenže podle Státního zdravotního ústavu je problém i v tom, že české děti nejsou příliš zvyklé jíst ráno ani ve škole „Z hlediska příjmu energie víme, že snídani děti často zanedbávají. Měla by představovat asi osmnáct procent denní energie, v průměru však žáci přijímají o třetinu energie méně, než se obecně doporučuje. Energetický deficit se projevuje i u přesnídávky, nebo chcete-li svačiny,“ popsal vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.

Celý článek najdete zde: https://www.denik.cz/skolstvi-a-vzdelavani/novy-skolni-rok-deti-rodice-spravna-sa-zdrava-svacina.html

Dívka drží donut