V jídelně lepší než doma aneb Jak se daří ve školních jídelnách

Datum publikace: 23. 09. 2024
Periodikum:
kondice.cz
Jídelníčky ve školních jídelnách se mají po třiceti letech oficiálně změnit. Například ubude masa a naopak přibude ryb. Dokážou to ale děti ocenit?

Záležet nejspíš bude nejen na kreativitě jednotlivých provozů, ale překvapivě i na přístupu nás rodičů. Že si vaše dítě na obědy stěžuje, totiž ještě nemusí znamenat, že jídelna vaří špatně. Zapomeňte na UHO (univerzální hnědou omáčku) s rozvařenou rýží. Školní jídelny dávno vaří jinak a mnohdy velmi kreativně. Přesto některým dětem v jídelnách obědy nejedou. To ale ještě nemusí nutně znamenat, že se tam vaří špatně. Naopak, některé jídelny mohou vařit zdravěji, než vaříme doma. Problém může být v tom, že děti odmítají jídla s vyšším podílem zeleniny, luštěnin nebo celozrnných výrobků a stejně tak ryby. Důvod je jednoduchý: nejsou na tyto potraviny z domova zvyklé a nechtějí je zkoušet zrovna ve školní jídelně. Tím, že jídelny dětem z těchto potravin vaří, často nechtěně přebírají odpovědnost za jejich nutriční gramotnost, která by měla být především na rodině. Právě my rodiče totiž svým příkladem a také tím, co vaříme doma, utváříme stravovací návyky, které si děti odnesou do svého dospělého života.

Celý článek najdete zde: https://www.kondice.cz/jidelnicky-a-recepty/v-jidelne-lepsi-nez-doma-aneb-jak-se-dari-ve-skolnich-jidelnach/

talíř s jídlem