Úloha prebiotik v prevenci alergií u dětí

Autor/ka
Rok vzniku:
2011
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které nepodléhají štěpení v horní části trávicího traktu a jsou fermentovány bakteriemi tlustého střeva. Díky tomu mohou selektivně podpořit růst organizmu prospěšných bakteriálních kmenů a pozitivně působit na zdraví jedince. Z průmyslově vyráběných prebiotik se nejvíce osvědčuje kombinace scGOS/lcFOS (9 : 1). Dosavadní výsledky naznačují, že náhradní kojenecká mléčná výživa obohacená touto směsí může mít pozitivní vliv na výskyt atopické dermatitidy a dalších alergických projevů u kojenců s rizikem rozvoje alergického onemocnění. Zdá se, že efekt výživy suplementované prebiotikem do 6 měsíců věku kojence může přetrvávat i v pozdějších letech života. Použitá směs prebiotik je bezpečná a je kojenci dobře tolerována.

Prebiotics are indigestible components of food that are not fermented in upper GI tract, but are fermented by colonic bacteria. Due to this fact, they are able to support selectively growth of some profitable bacterial species (especially bifidobactaeria and lactobacilli) and therefore positively influence health status of the organism. From artificially-produced prebiotics, the scGOS/lcFOS (9 : 1) combination has been shown as the most effective. Current scientific data show that infant formulae supplemented with this prebiotic mixture might possibly have positive effect on incidence of atopic dermatitis and other allergic diseases in infants with risk of atopy. The effect of prebiotic-supplemented nutrition given in first six months of age might last later on in childhood. The prebiotic mixture is safe and well tolerated by infants.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201105-0018_Uloha_prebiotik_v_prevenci_alergii_u_deti.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 12, č. 5 (2011)