Vystresovaní rodiče doma méně vaří a dětem servírují hotová jídla nebo fast food

Datum publikace: 25. 12. 2017
Periodikum:
national-geographic.cz
Jedním z největších nešvarů současného světa je záliba v jídle v podobě polotovarů a rychlého občerstvení. Příčinou nemusí být jenom nedostatek času, ale i psychologické pohnutky rodičů jako nejistota a nedůvěra ve vlastní schopnosti.

Stres a deprese ovlivňují nejen naši náladu, ale i rozhodnutí, zda se pustíme do přípravy domácího jídla. Z americké studie navíc vyšlo najevo, že nejenže při špatné náladě častěji saháme po zásobách v mrazáku, ale také více vyvíjíme tlak na děti, aby si po sobě uklidily a umyly nádobí.

„Jedním z možných vysvětlení je, že rodiče, kteří neprožili zrovna nejlepší den v práci nebo doma, jsou natolik ovlivněni svými pocity, že si nevěří ani při vaření a raději sáhnou po předem připravených potravinách,“ myslí si autorka studie Jerica Berge z Minnesotské lékařské fakulty University v Minneapolis.

„Kromě toho, pokud se rodiče cítí vystresovaní nebo v depresi, často dostanou pod tlak i své děti, které nutí sníst více jídla, protože nechtějí, aby se potravinami plýtvalo, nebo se naopak obávají, že by jejich dítě trpělo hlady a mohlo by tak zažívat podobně nepříjemné pocity jako právě oni.“

Studie se zaměřila na 150 dětí ve věku 5 až 7 let a využila několik metod k posouzení toho, jak nálady rodičů ovlivňují to, jaké potraviny pak přijdou na stůl. Mimo jiné byli vědci na návštěvě u rodin doma, aby sledovali samotné plánování jídla a přípravu a také zkoumali údaje z deníků, průzkumů a rozhovorů o jídle.

Většina dospělých účastníků byla matky (v průměru ve věku 35 let). Více než polovina pracovala alespoň na částečný úvazek a 61 % z nich nemělo více než střední vzdělání. Přibližně polovina matek byla vdaná a 64 % domácností mělo oba rodiče. Celkově byly hladiny dlouhodobého stresu nízké a deprese spíše výjimečná.

Nicméně ze statistické analýzy vyšlo najevo, že každé jednorázové zvýšení hladiny stresu nebo deprese bylo spojeno s poklesem podílu večeří, které zahrnovalo domácí přípravu. S každým tímto odchýlením byla u rodičů navíc o 45 % vyšší pravděpodobnost, že vyvinou na děti tlak související s jídlem. A o 42 % vyšší pravděpodobnost, že je budou intenzivněji tlačit na to, aby po sobě uklidily a umyly nádobí.

Celý článek najdete na: https://www.national-geographic.cz/clanky/vystresovani-rodice-doma-mene-vari-a-detem-serviruji-hotova-jidla-nebo-fast-food-20171212.html.

další zprávy z médií