Odmítání jídla, které ohrožuje zdraví. Problémy s ním mají i nejmenší děti

Datum publikace: 21. 07. 2025
Periodikum:
seznamzpravy.cz
Odmítání zeleniny, ale i dalších důležitých složek potravy, není u dětí ničím výjimečným. Někdy ale může vše přerůst v problém, který ohrožuje zdraví malých strávníků a dopadá na fungování celé rodiny. Léčba vyžaduje komplexní přístup i dávku trpělivosti.

Správné stravování je základ pevného zdraví. Mnoho dětí s ním má ale takové problémy, že je jejich prospívání v ohrožení. Problematikou se zabývá ergoterapeutka a zakladatelka Školy papání Jitka Ludvíčková. Jak u dětí poruchy příjmu potravy vypadají a co s nimi, přiblížila v podcastu MUDrování s Danielou. Ergoterapeutka Jitka Ludvíčková před lety zjistila, že stravování dětí, poruchy příjmu potravy a celkově problémy s jídlem, jsou pro řadu rodin mnohem větším tématem, než by se mohlo zdát. „Pro spoustu rodin je to opravdu velká zátěž. Když pokaždé krmí dítě třeba hodinu, k tomu nějaká příprava a úklid, tak je to taková práce na plný úvazek. Staví se na hlavu, aby za tu hodinu do dítěte vůbec nějakou porci dostali. Zjistila jsem, jak velké a komplexní téma to je,“ říká odbornice. Zdaleka nejde jen o občasné vrtochy nebo typické odmítání určitých druhů zeleniny, jako je brokolice nebo kapusta. Někdy se může tolerovaný jídelníček tak zúžit, že jde o zdraví. Dítě jí málo, nebo zcela odmítá živiny, které jsou pro jeho zdravý vývoj klíčové.

Celý článek a rozhovor najdete zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-odmitani-jidla-ktere-ohrozuje-zdravi-problemy-s-nim-maji-i-nejmensi-deti-281839

 

Dívka jí meloun