Výrobci začnou snižovat v potravinách obsah cukru, soli nebo tuku

Datum publikace: 29. 09. 2016
Periodikum:
vitalia.cz
Mimo jiné i tzv. pamlsková vyhláška zakazující prodej nezdravých potravin ve školách se pro řadu výrobců stala podnětem k tomu, že postupně upraví složení svých produktů. Do roku 2020 by se v některých potravinách měly snížit obsahy soli, cukru nebo tuku.

Tyto změny vyplývají také z akčního plánu Národní strategie Zdraví 2020, jehož součástí je i založení potravinářské „Platformy pro reformulaci“ jako součásti České technologické platformy pro potraviny. Potravinářská komora ČR tak reaguje na sílící globální a zejména evropské snahy o zdravější stravování. V praxi půjde o nalezení kompromisu mezi stávajícími recepturami, jejichž součástí jsou v některých případech sice dle zákona přípustné, přesto ale vyšší než pro zdraví lidí vhodné koncentrace zmiňovaných tří skupin složek (sůl, cukr a tuky), a technologickými možnostmi, jak snížení koncentrací dosáhnout. Jistým praktickým testem, které potraviny nakonec obstojí, bude právě „pamlsková vyhláška“, která taxativně snižuje obsahy škodlivých složek potravin při prodeji dětem ve školních zařízeních.

Celé znění článku najdete na: https://www.vitalia.cz/clanky/vyrobci-zacnou-snizovat-v-potravinach-obsah-cukru-soli-nebo-tuku/.