Studie: Když pro školní jídelnu vaří profesionál, jedí děti i květák

Datum publikace: 27. 04. 2015
Periodikum:
lidovky.cz
Pokud jsou pokrmy ve školních jídelnách připravovány profesionálním kuchařem a jídlo vypadá přitažlivě, snědí děti více i tak nenáviděné zeleniny, jako je květák.

Chutně upravené sezónní ovoce a zelenina, dokonce i bez cukru a soli, a kreativní jídelníček přesvědčí i ty nejzatvrzelejší školáky, aby jedli zdravěji. K takovým závěrům dospěli autoři studie Harvard Medical School při Harvardově univerzitě realizované na 14 základních školách s 2600 dětmi po dobu jedenácti let. Píše o tom italský deník La Repubblica.

Žáci byli rozděleni do dvou skupin. První skupině byly podávány pokrmy připravované šéfkuchaři z celozrnné mouky, čerstvé zeleniny a ovoce a s bylinkami místo soli a cukru. 

Druhá skupina se stravovala stejně jako dříve. Vědci vážili množství potravin, které děti nesnědly. Po třech měsících nebyly zaznamenány významné rozdíly, ale po sedmi měsících se situace změnila. Děti, jimž byla podávána zdravá jídla připravená profesionálními kuchaři, jedly nakonec všechno.

Triky s umístěním jídla

Při těchto pokusech se rovněž dbalo na způsob, jakým byla jídla dětem podávána: tácy s ovocem byly umístěny ve výši jejich očí, předkrmy ze zeleniny se podávaly před hlavním jídlem, kdy děti mají největší hlad.

 

Celé znění zprávy najdete na https://relax.lidovky.cz/la-repubblica-jak-primet-deti-aby-jedly-zdraveji-ftd-/zdravi.aspx?c=A150426_122412_ln-zdravi_sho.

> další zprávy z médií