- Domů
- O čem se mluví
- Protilátky proti gliadinu objasní compliance u celiakie
Protilátky proti gliadinu objasní compliance u celiakie
Datum publikace: 17. 10. 2012
Periodikum:
tribune.cz
Celiakie je definována jako trvalá nesnášenlivost lepku, která se projevuje postižením sliznice tenkého střeva.
Spouštěčem autoimunitní reakce proti enterocytům je lepek, resp. peptidické štěpy s určitou sekvencí aminokyselin, které jsou v různé míře obsažené v bílkovinách pšenice, žita, ječmene a částečně též ovsa. Klinické příznaky celiakie zahrnují celou škálu od zcela symptomatických nemocných po těžký průběh celiakální krize. Zatímco pacienti s atypickou formou celiakie nebo asymptomatickou celiakií jsou odhaleni buď náhodně, nebo při cíleném screeningu celiakie, který byl v České republice zaveden Věstníkem Ministerstva zdravotnictví České republiky v roce 2011, mají pacienti s klasickým průběhem typické příznaky, mezi nimiž lze vysledovat i poruchy motility střeva.
Klinický obraz u pacientů s klasickým průběhem celiakie se liší u dětí a u dospělých. U dětí se po přidání příkrmů z obilnin obsahujících lepek objeví neprospívání (zástava růstu a přibírání na váze), zároveň se objeví steatorrhoea – 1 až 3 objemné mastné stolice denně, nafouklé bříško, případně bolesti břicha.
Celé znění článku najdete na https://www.tribune.cz/clanek/28186