Příliš přidaného cukru zvyšuje u dospívajících hladinu cholesterolu

Datum publikace: 13. 06. 2014
Periodikum:
toplekar.cz
Strava průměrných náctiletých obsahuje tolik přidaného cukru, že se u nich výrazně zvyšuje riziko srdečních onemocnění, tvrdí nová studie.

Podle ní dospívající zkonzumují množství odpovídající 28 čajovým lžičkám přidaného cukru denně, což představuje asi 500 kalorií.

Přidané cukry mladí lidé konzumují většinou v podobě nejrůznějších sladidel obsažených v nápojích či potravinách. Identifikovat je na potravinových etiketách je někdy obtížné. Mezi nejčastěji používaná sladidla patří například cukr, kukuřičný sirup a sirup s vysokým obsahem ovocného cukru, méně užívané jsou pak sladidla s obsahem fruktózy, sacharózy a maltózy.

Maximálně 6 lžiček cukru denně u žen a 9 u mužů

Americká studie probíhající již v minulých letech zjistila, že dospělí, jejichž strava obsahovala největší množství přidaného cukru, měli nejvyšší hladinu LDL – špatného cholesterolu a nejnižší hladinu HDL – dobrého cholesterolu.

Nová studie odhalila stejný vzorec také u dospívajících. Horní hranice denní spotřeby přidaných cukrů, která je odborníky považována ještě za přijatelnou, představuje 100 kalorií (nebo 6 lžiček) u žen a 150 kalorií (nebo 9 lžiček) u mužů. Přitom průměrná denní spotřeba u dospívajících činní třikrát až pětkrát víc.

Celé znění článku najdete na: https://web.archive.org/web/20140812161638/http://www.toplekar.cz/archiv-clanku/prilis-pridaneho-cukru-zvysuje-u.html.

> další zprávy z médií