Pozor, laktózová intolerance není totéž co alergie na mléko

Datum publikace: 15. 07. 2013
Periodikum:
rodina.cz
Nesnášenlivost laktózy patří mezi nejběžnější zdravotní obtíže související s příjmem potravy, konkrétně mléka.

Někdo se ale může mylně domnívat, že laktózová intolerance znamená to samé co alergie na mléko. Tyto dvě nepříjemnosti se ale od sebe v mnohém liší.

Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nemáte alergii v pravém slova smyslu. Vaše tělo má v tomto případě problém se štěpením laktózy, tedy mléčného cukru, který se přirozeně vyskytuje výhradně v mléce savců, kde je významným zdrojem energie. Dále se v malém množství nachází i v jiných potravinách - v sušenkách, pečivu, instantních potravinách a léčivech.

Záludnosti laktózy

"Laktóza je v našem zažívacím traktu štěpena enzymem laktázou. Během kojení, kdy je kojenec živen výhradně mlékem, je aktivita laktázy poměrně vysoká. Klesá až tehdy, kdy se snižuje dítěti přísun mléka," vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. "V průběhu dospívání se aktivita laktázy u některých osob pak zcela ztrácí, u většiny ale naopak přetrvává ve vysoké aktivitě po celý život."

Základem pro vznik laktózové intolerance je zřejmě existence tzv. variantního genu, který způsobuje snížení produkce laktázy v tenkém střevě.

"Tento "variantní gen" je vlastně původní forma genu. U laktózo-tolerantních osob se paradoxně jedná o genovou mutaci," objasňuje odbornice.

 

Celé znění článku najdete na https://www.rodina.cz/clanek9356.htm

 

> další zprávy z médií