- Domů
- O čem se mluví
- Potravinová alergie ohrozí v ČR ročně na životě až 5000 lidí
Potravinová alergie ohrozí v ČR ročně na životě až 5000 lidí
Datum publikace: 12. 04. 2013
Periodikum:
zdravi.euro.cz
Před 20 lety potravinová alergie prakticky nebyla, v současnosti jí trpí v Česku až osm procent kojenců, čtyři procenta dětí a dospívajících a tři procenta dospělých.
Potravinová alergie ohrozí na životě ročně až 5000 Češek a Čechů, zhruba deset jich na šokovou reakci zemře.
Novinářům to dnes řekl Martin Fuchs z České společnosti alergologie a klinické imunologie. Nemoc, kterou na světě trpí 250 milionů lidí, je tématem právě probíhajícího Světového týdne alergie.
"Potravinová alergie je nejčastější příčinou a spouštěčem alergického šoku," doplnil přední český alergolog profesor Václav Špičák. Obtíž se projevuje kopřivkou, otoky či ekzémem, zvracením, průjmy a bolestí břicha, a může způsobit i dýchací obtíže, jako jsou rýma a astma.
Nárůst potravinových alergií za posledních 20 let přičítá Špičák změně jídelníčku. Lidé jedí potraviny, které dřív nejedli. Větší počty alergiků mezi dětmi vysvětluje tím, že u části dětí přejde potravinová alergie v jinou obtíž, třeba alergickou rýmu či astma. Navíc tělo se u některých dětí dokáže správné reakci na alergeny "naučit", takže obtíž zcela ustane.
Potravinovou alergií jsou postiženy děti nejvíc v prvních letech života. Nejčastěji u nich reakci vyvolají kravské mléko, vejce, sója, pšeničná mouka a arašídy. Do tří let věku mají šanci, že si tělo s alergeny poradí a alergie se nevyvine. I proto by měly tyto potraviny děti dostávat.
Celé znění článku najdete na: https://zdravi.euro.cz/denni-zpravy/profesni-aktuality/potravinova-alergie-ohrozi-v-cr-rocne-na-zivote-az-5000-lidi-469878?seo_name=priloha-lekarske-listy%252525252C.