Olej kvůli vitaminům. Ve školních obědech je málo tuku, dětem chybí energie

Datum publikace: 13. 09. 2016
Periodikum:
iHNed.cz
Současné děti se stravují zdravěji jen zdánlivě. Rozbory školních obědů ukazují, že tlak výživových poradců dostal kvalitu jídel ze školních jídelen do opačného extrému. Kdysi byly přehnaně mastné, dnes jim chybí energie a vápník.

Při vzpomínce na školní obědy si lidé vybaví výpečky, nebo smažený řízek s bohatě omaštěnými brambory nebo hovězí vývar, ve kterém plavou mastná oka. Jak ale ukazuje nejnovější průzkum, dnešní jídelny často razí opačný přístup, tuku je v obědech málo. Odborníci zároveň varují, že při velkém omezování tuku klesá také energie. A té školáci potřebují hodně. 

Obědy vždy ve dvou náhodně vybraných jídelnách z každého kraje vyzkoušel v loňském školním roce Státní zdravotní ústav. Porce s dostatečnou energetickou hodnotou přitom vydávala jen třetina jídelen. Naopak skoro každá druhá jídelna neprošla ani v té nejméně náročné kategorii: „Téměř polovina jídelen nedosáhla ani na hranici doporučení celkové energie pro sedmileté dívky, které se prakticky nehýbou,“ uvedl hlavní autor studie Jiří Ruprich. 

Celé znění článku najdete na: https://archiv.ihned.cz/c1-65435980-olej-kvuli-vitaminum-ve-skolnich-obedech-je-malo-tuku-detem-chybi-energie