- Domů
- O čem se mluví
- Nevhodná strava zvyšuje u dětí riziko civilizačních nemocí
Nevhodná strava zvyšuje u dětí riziko civilizačních nemocí
Datum publikace: 12. 08. 2015
Periodikum:
tyden.cz
Českým dětem kvůli nevhodné skladbě jídelníčku hrozí zvýšené riziko rozvoje vysokého tlaku v dospělosti, infarktu, mrtvice, řídnutí kostí a nemocí štítné žlázy.
Vyplývá to ze série studií Společnosti pro výživu. U každého desátého dítěte zjistily studie nadměrný příjem soli, cukru a nevhodnou skladbu tuků ve stravě. Studie se konaly v letech 2007 až 2014 a zahrnuly děti od půl roku do patnácti let. Výsledky na svém webu zveřejnil Státní zdravotní ústav.
Podle studií byl u kojenců od šesti do jedenácti měsíců nadměrný příjem bílkovin, což zakládá na obezitu v dospělosti. U 26,8 procenta bylo málo jódu, což má zase vliv na vývoj mozku. Málo železa přijímalo 42,5 procenta kojenců, deset procent bylo podle laboratorních nálezů chudokrevných.
U batolat od 24 do 36 měsíců byl zvýšený příjem soli, u deseti procent nad 4,2 gramu denně. Méně vápníku přijímalo 36,1 procenta dětí, kvůli čemuž jim hrozí rozvoj osteoporózy, 23,2 procenta mělo nižší příjem jódu. Nízký příjem provitaminu D mělo 62 procent dětí, nízké hladiny vitaminu D v krvi 36 procent, což je spojeno s rizikem křivice, nižší svalovou silou, častými infekcemi a rozvojem civilizačních onemocnění.
Celé znění zprávy najdete na: https://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/nevhodna-strava-zvysuje-u-deti-riziko-civilizacnich-nemoci_351728.html.
Související článek na portálu Šance Dětem: