Jste-li těhotná, vyhýbejte se syrovému masu a majonézovým salátům

Datum publikace: 06. 12. 2013
Periodikum:
toplekar.cz
V těhotenství byste si měla víc než kdy jindy dávat pozor na to, co jíte. Jídlo, které konzumujete, totiž může ublížit dítěti.

A důsledky mohou být fatální – v krajních případech potrat či porod mrtvého dítěte.

Zákaz platí především pro nepasterizované mléčné výrobky, nepřevařené párky či chlazené uzené ryby (losos, tuňák, pstruh, treska, makrela apod.). Tyto potraviny v sobě mohou obsahovat bakterii Listeria monocytogenes způsobující pro těhotné ženy velice nebezpečnou listeriózu. Může zapříčinit potrat nebo úmrtí dítěte před narozením.

Pokud nemůžete odolat párkům či uzeným rybám, tepelně je upravte, jen tak můžete zničit bakterii listeriózy. Pečlivě si umývejte ruce a dbejte o čistotu nádobí, které přišlo do styku se syrovými potravinami.

Maso a vejce konzumujte jen řádně uvařené či propečené, žádné krvavé nebo medium rare steaky a vyhýbejte se i vajíčka na hniličku. V syrových potravinách může být mnoho parazitů, virů a bakterií způsobujících řadu nemocí. Proto si také nedopřávejte syrové ústřice, škeble, sushi a nepojídejte syrové těsto na moučníky.

Pozor si dávejte na konzumaci velkých mořských ryb (královská makrela, žralok, mečoun). Obsahují rtuť, která negativně ovlivňuje normální vývoj mozku a nervového systému dítěte.

Alkohol okrádá buňky o kyslík a živiny, čímž zabraňuje normálnímu vývoji dítěte. Říká se sice, že víno či pivo v malém množství neuškodí. Ale jaký je limit pro alkohol v těhotenství, není přesně známé, proto raději žádný alkohol.

Celé znění článku najdete na: https://web.archive.org/web/20170628112235/http://www.toplekar.cz/archiv-clanku/jste-li-tehotna-vyhybejte-se-syrovemu.html.

> další zprávy z médií