Jak Češi změnili jídelníček a kolik toho snědí či vypijí? Projděte si nová čísla od ČSÚ

Datum publikace: 08. 12. 2017
Periodikum:
aktualne.cz
Český statistický úřad vydal nová čísla, která podrobně mapují, jak se změnily stravovací návyky Čechů za poslední desetiletí. Co z nich vyplývá? Například, že jíme sice více ovoce a zeleniny, ale zároveň také mnohem více masa.

Spotřeba potravin v Česku loni vzrostla o 1,9 procenta, na každého Čecha tak v průměru připadá 785,6 kilogramu potravin. Nová čísla představili zástupci Českého statistického úřadu. Podle statistiků se do spotřeby potravin započítává i potravinový odpad, tedy to, co se vyhodí na polích, v domácnostech nebo v obchodech.

Dlouhodobě roste spotřeba masa - loni to bylo 80,3 kilogramu, proti roku 1950 skoro dvojnásobek. Loni například stoupla spotřeba mléka a mléčných výrobků o 2,1 procenta na 247,5 kilogramu. O dvě procenta vzrostla spotřeba ovoce a o téměř tři procenta spotřeba zeleniny. Každý Čech snědl v průměru 84 kilogramů ovoce za rok, zeleniny 87,3 kilogramu.

Spotřeba ovoce se od roku 1950 zvýšila o jednu třetinu. „Je to dáno tím, že jíme více ovoce nejen mírného pásma, ale i tropického,“ řekl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. Například v roce 1950 činil poměr spotřeby jižního ovoce proti celkové ovocné spotřebě 3,5 procenta, loni to bylo 41,7 procenta. Z toho se nejvíc jedí pomeranče a mandarinky - loni 13,2 kilogramu, meziročně o 0,7 procenta více. U zeleniny například meziročně skočila o 6,7 procenta spotřeba zelí na 7,9 kilogramu. Oproti roku 1950 jsou oblíbenější rajčata či papriky, méně zelí a mrkev.

Celý článek včetně řady gafů najdete na: https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/jak-cesi-zmenili-jidelnicek-a-kolik-toho-snedi-ci-vypiji-pro/r~121b4afad5ba11e7ad1e0cc47ab5f122/?redirected=1512720611

další zprávy z médií