Iniciativa: Výrobky programu Mléko do škol mají příliš cukru

Datum publikace: 11. 11. 2015
Periodikum:
tyden.cz
Téma zdravých svačin ve školách se dostalo do popředí v souvislosti s novelou školského zákona.

Ochucená a jogurtová mléka, jogurty a smetanové krémy, které se dostávají k dětem prostřednictvím dotovaného programu Mléko do škol, výrazně překračují obsah cukru doporučený Státním zdravotním ústavem. Smetanové krémy mají i větší obsah tuků. Zjistila to občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která se snaží o zlepšení školního stravování. Sdělila to Adéla Flejšarová z iniciativy. Podle ministerstva školství je možné, že se požadavky na poskytované výrobky změní. Musí to ale navrhnout ministerstvo zemědělství.

Iniciativa doplnila, že posuzované výrobky vedle vyššího obsahu cukrů a tuků obsahují chemická barviva, stabilizátory a zahušťovadla. Některá ovocná mléka nemají v sobě ovoce vůbec nebo jen stopové množství a dobarvována jsou karmínem. "Na začátku byla dobrá myšlenka - podpora mléčných svačinek pro školáky. Výsledkem je realizace programu, který nemá se zdravou výživou pro děti nic společného, a naopak přispívá k nárůstu dětské nadváhy a obezity," uvedla lékařka a odborná garantka Skutečně zdravé školy Hana Krejčí.

Občanská iniciativa pro hodnocení mléčných výrobků použila doporučení zdravotního ústavu zveřejněné v dokumentu Zdravá školní svačina, na kterém spolupracoval se Společností pro výživu.

 

Celé znění zprávy najdete na: https://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/iniciativa-vyrobky-programu-mleko-do-skol-maji-prilis-cukru_361910.html.

> další zprávy z médií

Související článek na portálu Šance Dětem: