Dětských cukrovkářů je čtyřikrát víc. Kvůli chemii v jídle

Datum publikace: 16. 01. 2015
Periodikum:
aktualne.cz
Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že ke vzniku onemocnění přispívají také škodliviny v potravinách.

Mezi českými školáky skokově přibývá cukrovkářů. Za posledních deset let se jejich počet zvedl na více než dva tisíce, tedy na čtyřnásobek. Důvod? Chemikálie v jídle. Podle odborníků přispívají ke vzniku diabetu hlavně pesticidy a alloxan, který se uvolňuje při bělení potravin.

"Doposud se s vyšším rizikem diabetu spojovala jen obezita, nedostatek pohybu a rodinné dispozice. Nyní se ukazuje, že kromě těchto faktorů přispívá ke vzniku onemocnění také manipulace s pesticidy a dalšími chemickými látkami," potvrzuje Marie Nejedlá z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu.

Řada těchto látek se přitom běžně nachází v jídle. "Jedná se například o konzervanty, které se používají k ošetření potravin," podotýká náměstek ředitele pro vědu a výzkum ostravské fakultní nemocnice Václav Procházka.

 

Celé znění článku najdete na https://zpravy.aktualne.cz/domaci/detskych-diabetiku-je-ctyrikrat-vic-kvuli-konzervantum/r~99cccf369b3f11e4aff10025900fea04/.

> další zprávy z médií

Související články na portálu Šance Dětem: