Dávejte dětem ryby. Budou po nich hodnější a chytřejší, tvrdí vědci

Datum publikace: 17. 01. 2018
Periodikum:
ona.idnes.cz
Starší generace dodnes vzpomíná, jak jí byl vnucován rybí tuk coby zázračný všelék. Ale i dnešní lékaři nedají na konzumaci ryb, coby prevenci mnoha chorob, dopustit. Naštěstí máme pestřejší možnosti, než jen onen kdysi nenáviděný rybí tuk.

Ryby jsou skvělým zdrojem jódu, ale také omega-3 mastných kyselin, které přispívají ke správné funkci kardiovaskulární soustavy. Jsou zdrojem vitaminu D, kterého míváme my i děti zejména v zimních měsících nedostatek, a pomáhají tak i posilovat imunitu. A dobrou zprávou je, že k dostání je i dostatek čerstvých nebo mražených sladkovodních i mořských ryb, ale i potravinových doplňků, takže již nemusíte spoléhat jen na nevábný rybí tuk na lžíci.

Nejnovější výzkumy ale připisují pravidelné konzumaci ryb i další prospěšné výsledky. Studie Pennsylvánské univerzity spojila rybu na talíři alespoň jednou týdně s lepším spánkem, ale i vyšším IQ v průměru o 4 body. Výzkumu se účastnilo více než 500 dětí ve věku od devíti do jedenácti let.

Odborníci jsou toho názoru, že je nejlepší dětem chuť i vůni ryb představit co nejdřív, protože tak si na ni zvyknou nejsnáze. Doporučuje věk od deseti měsíců do dvou let, v takovém případě je samozřejmě třeba dětem rybu zcela zbavit kostí a nakrájet na malé kousky. Český odborník na výživu Petr Tláskal dokonce doporučuje naservírovat dítěti rybu ještě dřív: „Časné podávání ryb kojencům se většinou oddalovalo vzhledem k obavám z rozvoje alergií. Tento názor se však nepotvrdil, je to zcela naopak. Období mezi ukončeným čtvrtým měsícem věku a před ukončeným sedmým měsícem věku je tím nejvhodnějším obdobím pro zařazení rybího masa ještě při kojení dítěte do jeho jídelníčku.“

Ceký článek najdete na: https://ona.idnes.cz/deti-jist-ryby-ryba-rybi-tuk-vyhody-zlepseni-chovani-spanku-spanek-adhd-omega-3-mastne-kyseliny-iiu-/deti.aspx?c=A180108_214517_deti_haa

další zprávy z médií

Související články na portálu Šance Dětem: