V dětské stravě je až čtyřikrát víc soli, než je potřeba

Datum publikace: 06. 03. 2012
Periodikum:
novinky.cz
Pohádkové rčení sůl nad zlato doporučují odborníci zanechat opravdu jen této krásné stejnojmenné pohádce.

Pravda o soli ve stravě českých dětí totiž rozhodně do sféry pohádek nepatří. "Již mezi šesti a dvanácti měsíci věku dítěte má nadbytek soli ve stravě 80 % dětí. Ve věkové skupině jeden až 1,5 roku je to 95 % dětí a děti ještě starší už překračovaly doporučené množství sodíku všechny. U některých byl nadbytek soli dokonce až čtyřnásobný," soudí docentka Zuzana Urbanová, pediatr a dětská kardioložka z Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí. Opírá se přitom o poslední průzkum stravovacích zvyklostí dětí ve věku do tří let, který uskutečnilo Poradenské centrum Výživa dětí v Praze. Přesolováním je podle ní položen základ velmi špatného trendu, který značně negativně působí na zdravotní stav dětí. Zátěž pro srdíčko a celý kardiovaskulární systém je zpravidla tak velká, že už dětem školního věku lékaři často diagnostikují vysoký krevní tlak a jiné nežádoucí faktory, zakládající podmínky pro vznik závažných srdečně - cévních onemocnění v dospělosti. Diagnózy, které se dříve objevovaly v pokročilém dospělém věku, se tak přesouvají do stále nižších věkových skupin. Nepřekračovat množství soli za den je proto nesmírně důležité. Většinou jde o skrytou sůl v potravinách a hotových jídlech.

Nešvar domácí stravy

"Překvapivě jsme zjistili nadbytky soli i dětem, které byly kojeny a dokrmovány pečlivě připravovanou domácí stravou," uvádí docentka Urbanová. "Velkým nešvarem je například častá konzumace přesoleného pečiva, které mnohé děti dostávají již od kojeneckého věku. Později se k pečivu přidávají ještě uzeniny, sýry, solená másla a jiné potraviny, které mají obsah soli většinou tak vysoký, že jen jejich jedna průměrná porce pokryje celodenní doporučenou dávku soli," soudí Urbanová.

Jen 10 procent z přírodních surovin

Přestože se rodiče snaží dbát na kvalitu stravy svých dětí, podceňují právě tzv. skrytou sůl. Ta není na první pohled patrná. Ale 75 % konzumované soli pochází v potravě dětí z průmyslově zpracovaných potravin, asi 15 % je přidáváno během přípravy jídla a jen 10 % je obsaženo v přírodních surovinách. "Při výběru hotové stravy, tzv. skleniček, by se měli rodiče zaměřit na deklarovaný obsah sodíku a upřednostňovat ty, u kterých je tento obsah co nejnižší," nabádá docentka Urbanová. Podle ní se také obecně podceňuje riziko pěstování návyku na slanou chuť. Ten je zpravidla velmi silný a s rostoucím věkem se dále stupňuje. Děti často mají slané chipsy, brambůrky a jiné pochutiny. "A právě tady můžeme vidět počátek špatných stravovacích návyků a pozdějších problémů s nadváhou, obezitou a následně kardiovaskulárními onemocněními," tvrdí Urbanová. Důkazem toho je alarmující výskyt obezity dětí v uplynulých letech. Ta ve srovnání s rokem 2000 stoupla o téměř 100 %. Přitom obézních dětí je ve skutečnosti ještě víc, protože ne u všech právě obezita byla diagnostikována. Správná výživa začíná v rodině, a proto nepřekračovat množství soli by mělo být stejně důležité jako pestrost stravy.

Celé znění článku najdete na: https://www.novinky.cz/clanek/zena-deti-v-detske-strave-je-az-ctyrikrat-vic-soli-nez-je-potreba-146890.

lékařka