- Domů
- O čem se mluví
- Nejčastější těžké alergie na potraviny
Nejčastější těžké alergie na potraviny
Datum publikace: 08. 03. 2013
Periodikum:
novinky.cz
Potravinové alergie jsou stále častější jak u dětí, tak dospělých.
Sestavili jsme pro vás seznam těch nejzáludnějších potravin, které způsobují 50 až 90 % všech těžkých alergických reakcí na jídlo.
Seřadili jsme je podle četnosti:
1. Mléko
Alergie na bílkovinu kravského mléka se vyskytuje u 2 až 3 % kojenců a batolat. Většina dětí z tohoto problému vyroste do svých šesti let. Mléko se může skrývat mimo jiné i v masných výrobcích, „nemléčných“ šlehačkách, tělové a vlasové kosmetice a v dalších produktech, kde by to nikdo nečekal.
2. Burské oříšky
Přecitlivělostí na buráky trpí 1,4 % dětí a 0,6 % dospělých. Často jde o velmi těžkou alergii s nejvyšším počtem život ohrožujících anafylaktických reakcí. Mnohdy bývá celoživotní, jen pětina dětí z ní do šesti let vyroste. Buráky se mohou skrývat také v různých omáčkách a chilli, a dokonce i v ptačím zobu.
3. Korýši
Korýši jsou nejčastějším alergenem u dospělých (až 2 procenta). U dětí jde naopak o vzácný problém (0,1 procenta). Alergie se rozvíjí později v průběhu života a bývá těžká a celoživotní. Nebezpečí může číhat ve vitamínech či granulích pro domácí zvířata a rybičky. Alergici často reagují i na vzduchem přenášené částečky z vařeného pokrmu.
Celý seznam najdete na: https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-nejcastejsi-tezke-alergie-na-potraviny-183586.