Tuky v prevenci nemocí srdce a cév u dětí

Autor/ka
Rok vzniku:
2011
Jazyk dokumentu
Čeština
Druh dokumentu:
Článek v periodikách
Online dostupnost
Ano
Podrobnosti o dokumentu

Výživa může již od útlého věku ovlivnit zdravotní stav nejen aktuálně, ale i dlouhodobě, a důsledky stravy z dětství se mohou projevit i v dospívání nebo dospělosti. Všeobecně známý je například vliv příjmu vápníku, fosforu a vitaminu D na mineralizaci kostí, jejich denzitu a případnou pozdější osteoporózu. V souvislosti s masivním nárůstem dětské obezity se hovoří mimo jiné o nadměrném příjmu bílkovin v prvních měsících života, tvorbě velkého množství tukových buněk a následném rozvoji obezity. Stejně tak je možné vhodnou výživou již od dětství významně ovlivnit rozvoj některých rizikových faktorů nemocí srdce a cév. Jednu z hlavních rolí v jejich prevenci hraje správný výběr tuků.

The nutrition in the early age could influence not only the actual health status, but the long-term one too as its effects could be expressed in the adolescence or adulthood. Well-known is, for example, the influence of kalcium, phosphorus and D-vitamin intake in bone mineralisation, their density and later osteoporosis. The relation of the huge increase of children´s obesity, the over-intake of proteins in the first few months and the growth of adipose cell is often discussed. It is possible to influence the cardiovascular deseases with the proper nutrition in the young age as well, and the right choise of fats plays one of prime roles in their prevention.

Zdroj dat
https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201101-0012_Tuky_v_prevenci_nemoci_srdce_a_cev_u_deti.php
Zdrojové periodikum / Zdrojový web
Pediatrie pro praxi, Roč. 12, č. 1 (2011)